KUCHNIA ISLANDZKA

jedzenie w Islandii

Kuchnia islandzka

Białe noce i zorza polarna w Islandii

Wiele osób słyszało na pewno opowieści o Islandczykach zajadających się owczymi łbami, baranimi jądrami, sfermentowanym mięsem rekina oraz innymi, niezbyt apetycznymi potrawami. Tymczasem kuchnia Islandzka ma do zaoferowania o wiele, wiele więcej.
Świeżo złowione ryby, pasące się na wolności owce oraz warzywa uprawiane w ogrzewanych geotermalnymi źródłami szklarniach są doskonałej jakości produktami, które Islandczycy wykorzystują definiując na nowo swoje kulinarne dziedzictwo stanowiące obecnie połączenie tradycji ze współczesną kuchnią skandynawską, promującą lokalne składniki i kładącą duży nacisk na prostotę.
Zapomnijmy więc o tradycyjnych, owczych łbach, które można znaleść w zamrażarce w supermarkecie, o gnijącym mięsie rekina oraz o innych tradycyjnych, islandzkich potrawach, których nie mielibyście odwagi spróbować, i skupmy się na przysmakach, których absolutnie nie można pominąć podczas wizyty na Islandii.

Skyr
Skyr jest z technicznego punku widzenia miękkim serem, lecz fakturą przypomina raczej jogurt. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka. Najpopularniejszy jest skyr z jagodami i cukrem. Warto tez spróbować skyr, zakupiony prosto na farmie od miejscowego hodowcy krów.

Kjötsupa
Gęsta i charakteryzująca się bogatym smakiem zupa mięsna z baraniną i warzywami. Pierwotnie zawierała resztki z innych posiłków ale dziś gotuje się ją na wysokiej jakości mięsie. Świetna zupa do spróbowania szczególnie zimą.

Baranina
W lecie owce pasą się swobodnie na górskich terenach. Żywią się trawą i ziołami, które zapewniają ich mięsu niezwykle złożony smak. Baraninę można ugotować na wiele sposobów. Jedną z popularnych odmian jest wędzona baranina, podawana z ziemniakami, beszamelem, burakami i zielonym groszkiem.

Słynne islandzkie hot dogi
Hot dogi robimy w Islandii z mieszaniny baraniny, wieprzowiny i wołowiny. Skórki parówek są wykonane z naturalnych jelit. W wersji „eina með öllu” ( hot dog ze wszystkimi dodatkami ) jest serwowany z surową i prażoną cebulką, słodką musztardą, keczupem i remuladą. Hot dogi można kupić na każdej stacji benzynowej oraz w wielu specjalnych food-truckach w większych miasteczkach islandzkich.

Plokkfiskur
Gulasz rybny zawierający ryby, ziemniaki i cebulę. Zwykle podawany z sosem, masłem i chlebem żytnim.

Harðfiskur
Suszona ryba, zwykle plamiak lub dorsz, popularna wśród Islandczyków. Jadą się ją najczęściej z masłem. Mimo silnego, niezbyt miłego dla nosa zapachu jest przepyszną i bardzo zdrową przekąską

Rye bread
Słodki chleb żytni – noszący nazwę rúgbrauð – był tradycyjnie pieczony pod ziemią, z wykorzystaniem ciepła źródeł geotermalnych. Jest bardzo zdrowym pieczywem, często serwowanym z masłem i rybami.

Kaszanka i sos wątróbkowy
Potrawa powstająca z owczej krwi, wątróbek lub nerek, mielonego tłuszczu owczego, mąki owsianej, żyta i przypraw, często serwowana z gotowanymi ziemniakami.

Czarna lukrecja
Lukrecja jest bardzo popularna na Islandii, jak i w krajach skandynawskich. Popularne jest tu połączenie lukrecji i czekolady. W sklepach znaleść można nawet lody i alkohol o smaku lukrecji.

Wycieczki szyte na miarę

Jeśli masz pytania lub potrzebujesz więcej informacji napisz do mnie info@islandiatravel.pl